caderea parului

Tratamente miraculoase sau cum sa-ti arunci banii…

Dand ieri un google search am ramas uimit de cate tratamente inovatoare au aparut in ultimul timp. Bineinteles toate sunt sustinute de studii stiintifice(oare?).

Voi incerca sa-ti explic cat mai pe scurt de ce sunt disponibile pe piata atatea tratamente impotriva caderii parului, dar sunt aprobate ca medicamente doar doua, restul fiind comercializate ca suplimente sau produse cosmetice.

Dar oare care este diferenta intre un medicament , un supliment si un produs cosmetic?

Pai cea mai mare diferenta(si cea mai spinoasa pentru producatori) este ca pentru un medicament trebuie sa dovedesti prin studii ca :1)este eficient si 2) ca este sigur din punct de vedere al administrarii.Suplimentele si produsele cosmetice trebuie sa indeplineasca insa doar al doilea punct.

Bine, dar toate aceste produse sunt sustinute de studii care arata ca sunt foarte eficiente. Sau nu e chiar asa?

Din fericire pentru noi(si din pacate pentru producatori) nu toate studiile efectuate sunt si validate de catre organismul evaluator(autoritatea de control a medicamentelor).

Acest lucru se intampla se poate intampla din mai multe motive.Sa dam cateva exemple.

1)Studiul trebuie sa fie facut de catre medici. Una e ca studiul sa fie facut de o echipa de medici si alta e sa fie facut de producator. Cum vi se pare situatia in care producatorul descopera un tratament si tot producatorul il testeaza daca este eficient si sigur? Este ok din punctul vostru de vedere?

2) Echipa de medici din clinica unde s-a facut studiul trebuie sa publice rezultatele la final. Indiferent daca rezultatele sunt favorabile sau nefavorabile. Dar producatorul nu trebuie sa faca asta( si nici nu o va face).El va selecta doar rezultatele care ii sunt favorabile. Asta inseamna ca poate repeta un studiu de cate ori vrea, pana cand, eventual, poate obtine rezultatul scontat printr-o coincidenta(sau prin efectul placebo). Aceasta coincidenta poate aparea frecvent deoarece de obicei aceste studii sunt facute pe loturi foarte mici de pacienti(nereprezentative).

3) Lotul de pacienti trebuie sa fie reprezentativ pentru populatia generala si trebuie sa fie destul de mare pentru a putea extrapola rezultatele la populatia generala(sa fie semnificativ statistic). Ce inseamna asta?

Asta inseamna ca in populatia generala exista persoane afectate de caderea parului in mai multe grade(usor,mediu sever), iar pentru a fi reprezentativ studiul trebuie sa includa toate aceste categorii de persoane(afectate in diferite grade).Acesta este un punct nevralgic al studiilor facute de unii producatori, acestia incluzand in studiu doar persoane afectate usor de caderea parului si “uitand” de cei cu afectare mai severa.

Daca ce am scris mai sus nu te-a convins intra pe site-ul FDA-ului sau cel al MHRA-ului pune-ti intrebarea : “Daca toate aceste tratamente sunt asa eficace, de ce doar minoxidilul si finasteridul sunt aprobate ca tratament impotriva caderii parului?”.

PS: Cand am scris acest articol am folosit informatii preluate de pe site-ul FDA-ului(autoritatea de control a medicamentelor in SUA) si MHRA(autoritatea de control a medicamentelor in Marea Britanie). Consider ca aceste doua surse sunt indeajuns de credibile pt scopul articolului.

Minoxidil ofera aceleasi rezultate ca si Rogaine

caderea parului
NU SPUNE INCA ADIO PARULUI!
2009-2013 Toate drepturile rezervate. Utilizand acest site va declarati de acord cu termenii si conditiile impuse